GO! Basisschool + Kinderdagverblijf Ulens

  • 1909 GOM plannen web 0000 5 Voor en achtergevel
  • 1909 GOM plannen web 0001 4 Derde verdieping
  • 1909 GOM plannen web 0002 3 Tweede verdieping
  • 1909 GOM plannen web 0003 2 Eerste verdieping
  • 1909 GOM plannen web 0004 1 Gelijkvloers verdieping
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0004 Laag 7
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0005 Laag 5
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0006 Laag 6
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0003 Laag 1
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0000 Laag 3
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0001 Laag 2
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0002 Laag 4
1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0002 Laag 4 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0001 Laag 2 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0000 Laag 3 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0003 Laag 1 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0006 Laag 6 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0005 Laag 5 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0004 Laag 7 1909 GOM plannen web 0004 1 Gelijkvloers verdieping 1909 GOM plannen web 0003 2 Eerste verdieping 1909 GOM plannen web 0002 3 Tweede verdieping 1909 GOM plannen web 0001 4 Derde verdieping 1909 GOM plannen web 0000 5 Voor en achtergevel
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0002 Laag 4
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0001 Laag 2
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0000 Laag 3
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0003 Laag 1
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0006 Laag 6
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0005 Laag 5
  • 1909 GOM afbeeldingen en plannen web 0004 Laag 7
  • 1909 GOM plannen web 0004 1 Gelijkvloers verdieping
  • 1909 GOM plannen web 0003 2 Eerste verdieping
  • 1909 GOM plannen web 0002 3 Tweede verdieping
  • 1909 GOM plannen web 0001 4 Derde verdieping
  • 1909 GOM plannen web 0000 5 Voor en achtergevel

info

client
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
location
Sint-Jans-Molenbeek, Brussels
surface
4260 m²
procedure
Design & Build
period
2019-2022
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - A33 architecten - Nv Bouwbedrijf Dethier - iVec Architectuur & Energie - Archimedes nv – bvba AE+ engineering - D2S International - Buro buiten
artwork
Françoise Beck
press


Description

  • nl
  • fr
  • en

De GO! Basisschool Ulens en Kinderdagverblijf Ulens omvatten een kinderdagverblijf, een kleuterschool en een lagere school.

Het project bevindt zich in een dens stadsdeel dat een periode van jarenlang verval gekend heeft. Eén van de uitdagingen van dit project was om binnen deze context een leefbaar, groen, verrassend en warm project te realiseren. Dit zowel voor de gebruikers van het gebouw, als voor de omgeving. Hiervoor is de integratie van breed gebruik van de site en schoolinfrastructuur van groot belang. De overdekte inkomzone wordt het contactpunt tussen de gebruikers van de site en de buurt.

Het project is ontworpen vanuit 3 steunpunten: de sokkel, het scharnier en de balk.

Sokkel
Het gelijkvloers niveau noemen we de sokkel. Dit is een stevige, solide basis in oppervlakte, maar door de materialisatie, een vliesgevel uit glas en alu vulpanelen, ook open, transparant en overzichtelijk. Enerzijds zorgt de sokkel voor een bepaalde afscherming ten opzichte van de straat, anderzijds blijft er een groot deel onbebouwd waardoor het zich opent naar de buurt en naar het achterliggend groen. Door de afgeronde vormen ontstaat er een geborgen gevoel bij de gebruikers. In deze onderste laag herbergen zich de brede functies (sportzaal en refter). De sokkel zorgt voor duidelijke zonering tussen kinderdagverblijf en school.

Balk
Vooraan wordt een langwerpig volume boven sokkel geplaatst, waardoor de kroonlijst van de straat mooi doorloopt. Doordat dit volume zwevend te plaatsen met slechts een zeer kleine bebouwde oppervlakte op het gelijkvloers, schijnt de zon hieronder door tot op de straat en ontstaat er groot en wijds zicht op omgeving.

Scharnier
De verbinding van de balk en de sokkel vormt het scharnierpunt. Hier bevindt zich het structurerend en logistiek hart van het project.

De ontdekking van het gebouw loopt gelijk met het opgroeien van het kind. Kinderdagverblijf bevindt zich in de sokkel, kleuterschool op de +1 en lagere school op +2 en +3. Hoe groter de kinderen worden, hoe hoger hun klaslokaal zich bevindt.

De sportzaal, inclusief kleedkamers en sanitair is door zijn plaatsing vlak bij de inkom van het gebouw op dagelijkse basis perfect te gebruiken door externe partijen. Gebruikers komen via de overdekte inkomzone binnen en hoeven het schoolterrein niet te betreden. Dit dubbel gebruik heeft geen enkele impact op de dagelijkse werking van de school.

De dense havenwijk heeft grote nood aan bijkomend groen. Niet alleen zijn de binnengebieden bijna volledig gemineraliseerd, ook in het straatbeeld is er weinig groen te zien. Het binnengebied van de naastgelegen Nestor Martinsite is een grote uitzondering in de wijk door zijn groot groen binnengebied. Dit open gevoel wordt doorgetrokken op de site van de school en bepaalt daardoor de vorm van de sokkel. Om de openheid tot op straat te kunnen laten voelen, wordt gekozen om de balk zwevend te voorzien. Zo kan het zonlicht onder de balk schijnen en de straat bereiken, maar ook het groen doorlopen tot op de straat.

De buitenruimte voor de allerkleinsten wordt uit de sokkel gesneden. De royale tuinzone die zo ontstaat wordt omsloten door het gebouw en zorgt voor een geborgen en veilig gevoel. Het dak van de sokkel wordt ingericht als avontuurlijke en groene speelruimte. De bespeelbare oppervlakte beslaat hierdoor bijna het volledige perceel. Iedere buitenruimte heeft in functie van zijn ligging een ander karakter. De niveauverschillen zorgen voor een natuurlijke zonering van de verschillende buitenruimtes, waardoor diverse sferen ontstaan en iedereen zijn/haar plekje vindt.

info

client
GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
location
Sint-Jans-Molenbeek, Brussels
surface
4260 m²
procedure
Design & Build
period
2019-2022
phase
Completed
team
ZAmpone architectuur - A33 architecten - Nv Bouwbedrijf Dethier - iVec Architectuur & Energie - Archimedes nv – bvba AE+ engineering - D2S International - Buro buiten
artwork
Françoise Beck
press