Tonuso

  • 1915 TON afbeeldingen web 0002 Laag 8
  • 1915 TON afbeeldingen web 0001 Laag 2
  • 1915 TON afbeeldingen web 0003 Laag 9
  • 1915 TON afbeeldingen web 0000 Laag 1
  • 1915 TON afbeeldingen web 0004 Laag 10
  • 1915 TON afbeeldingen web 0007 Laag 3
  • 1915 TON afbeeldingen web 0005 Laag 7
  • 1915 TON afbeeldingen web 0006 Laag 6
  • 1915 TON afbeeldingen web 0008 Laag 12
1915 TON afbeeldingen web 0008 Laag 12 1915 TON afbeeldingen web 0006 Laag 6 1915 TON afbeeldingen web 0005 Laag 7 1915 TON afbeeldingen web 0007 Laag 3 1915 TON afbeeldingen web 0004 Laag 10 1915 TON afbeeldingen web 0000 Laag 1 1915 TON afbeeldingen web 0003 Laag 9 1915 TON afbeeldingen web 0001 Laag 2 1915 TON afbeeldingen web 0002 Laag 8
  • 1915 TON afbeeldingen web 0008 Laag 12
  • 1915 TON afbeeldingen web 0006 Laag 6
  • 1915 TON afbeeldingen web 0005 Laag 7
  • 1915 TON afbeeldingen web 0007 Laag 3
  • 1915 TON afbeeldingen web 0004 Laag 10
  • 1915 TON afbeeldingen web 0000 Laag 1
  • 1915 TON afbeeldingen web 0003 Laag 9
  • 1915 TON afbeeldingen web 0001 Laag 2
  • 1915 TON afbeeldingen web 0002 Laag 8

info

client
vzw TONUSO
location
Vilvoorde
surface
2106 m² m²
phase
Construction
team
ZAmpone architectuur – Madam architectuur

Description

  • nl
  • fr
  • en

Tonuso is een centrum voor bijzondere jeugdzorg. De site in Vilvoorde biedt plaats aan twee leefgroepen: een gemengde groep van 12 kinderen en een groep van 8 meisjes. Aan de laatste groep zijn ook 5 TCK studio’s gekoppeld waar jongeren leren zelfstandig te wonen. Er komen ook een aantal studio’s voor begeleid wonen, een appartement voor gezinsbegeleiding, een buurtlokaal voor allerhande activiteiten en een vergaderzaal voor de Parochie.

De site ligt op een strategische locatie in het centrum van Vilvoorde maar bezit tegelijkertijd ook een groen karakter en een rust door de beslotenheid van het binnengebied. Het oude karaktervolle schoolgebouw staat midden in de royale open buitenruimte die je van op de straat niet op deze plek zou verwachten. Door een aantal eenvoudige ingrepen laten we de troeven van deze unieke plek helemaal tot hun recht komen.

Naast de gebouwde context heeft het ontwerp ook aandacht voor de maatschappelijke visie van het project die verder rijkt dan de grenzen van de site. We hebben nagedacht over hoe de site een ‘warme thuis’ kan zijn voor de jongeren, een aangename ‘werkplek’ voor begeleiders en personeel en hoe in dialoog te treden met de omgeving.

De ambitie van dit ontwerp is in eerste plaats een ‘thuis’ te creëren voor de jongeren. Een plek waar kinderen en adolescenten tot rust kunnen komen, waar jongeren de kans krijgen om (sociale) vaardigheden te oefenen, hun zelfbeeld te versterken en hun talenten te ontwikkelen.

Het gebouw is een typisch schoolgebouw met een rijke geschiedenis. Het heeft vele kwaliteiten zoals een open plan op een rationeel grid, een royale lichtinval en een ritmische gevel. Toch is het belangrijk het instellingsgevoel te vermijden. Dit doen we door ruimtes te maken van een juiste schaal. De beleving wordt ook nog versterkt door een doordacht materiaalgebruik.

Door het schoolgebouw te ontdoen van de aanbouwen komen we tot een vereenvoudigd volume waar het licht rijkelijk kan binnenvallen. Dit geeft aanleiding tot een leesbaar plan waar de relatie tussen de verschillende functies en tussen het gebouw en de omgeving op een eenvoudige, logische maar toch boeiende manier gemaakt kan worden.

Er zijn 2 toegangen tot de site met elk een heel eigen karakter. De jongeren komen via een andere ingang binnen dan de andere gebruikers. In het ontwerp werd deze opsplitsing bewust gemaakt zodat iedereen onafhankelijk en in de juiste sfeer kan binnenkomen.

Zowel het nieuwe gebouw als de te renoveren gebouwen zijn op rationele en efficiënte manier opgebouwd. De structurele logica resulteert in een budgetvriendelijk gebouw met een rationeel materiaalgebruik.

info

client
vzw TONUSO
location
Vilvoorde
surface
2106 m² m²
phase
Construction
team
ZAmpone architectuur – Madam architectuur